Proiecte investitionale
Fisiere:
- ProSomes – Proiecte ecoturistice
- Program de dezvoltare – comuna Parva – 2008-2012
- Lista proiecte investitionale din localitatea Parva
- Obiective de investitii finalizate in perioada 2009-2010
- Obiective de investitii care urmeaza a fi incheiate in anul 2011
- Obiective de investitii care se deruleaza cu termene viitoare de punere in functiune
In scopul valorificarii potentialului local, administratia locala a comunei Parva in parteneriat cu Asociatia FRANCHE-SYLVANIE – Besancon, Franta au identificat oportunitati de dezvoltare a turismului in aceasta zona.
- Titlul proiectului: “Muntii Rodnei si Parva, o dinamica durabila”.
- Nivelul la care se realizeaza proiectul: comuna Parva.
- Coordonatorul proiectului: Primaria comunei Parva.
- Parteneri: Franche-Sylvanie, asociatie franceza infiintata in baza legii 1901 din Besancon.
- Imbunatatirea relatiilor dintre cetateni, autoritatile locale si mediul economic.
- Punerea in practica a unei dinamici de dezvoltare a comunei cu ajutorul ecoturismului.
- Integrarea proiectului ecoturism rural in viata comunei.
Dezvoltarea ecoturismului la Parva va stimula activitatile economice locale si va crea o asociatie care se va ocupa de dezvoltarea si continuarea proiectului.
Colaborarea cu Asociatia Franche-Sylvanie a inceput in anul 1994 si a continuat prin realizarea unor actiuni cu aceasta comuna.
Activitati prevazute:
- Primirea si gazduirea turistilor (in jur de 100/an) oferindu-le conditii de confort conforme normelor europene (apa calda, sali de baie, toalete). Pensiunile agroturistice vor fi clasificate si autorizate de Ministerul Turismului.
- Amenajarea traseelor: marcarea si intretinerea celor existente. Intocmirea impreuna cu serviciul de Salvamont a unei harti precum si crearea unui punct Salvamont in munti.Intocmirea pliantelor de informare asupra treseelor turistice marcate.
- Reabilitarea fostei cantine scolare: transformarea si amenajarea camerelor existente in muzeu, sala de reuniune pentru asociatiile turistice si agricole.
- Organizarea unor circuite turistice organizate de ghizi. Un ghid va fi disponibil pentru orientarea turistilor si pentru prezentarea acestora a faunei, florei si bogatiilor din zona Muntilor Rodnei.
- Valorificarea artizanatului local prin expunerea acestuia in cladireaactuala si valorizarea caselor traditionale si a atelierelor mestesugaresti.
- Promovarea turistica a comunei: intocmirea de pliante, realizarea unui site web, harti IGN privind intreaga zona a Munilor Rodnei. Organizarea unei sarbatori anuale si a unui targ de produse de artizanat local si de produse agricole locale, de exemplu branzeturi, precum si a unei expozitii de animale. Scolile din cadrul comunei vor organiza spectacole artistice.
- Imbunatatirea retelei de transport rutier. La aceasta data un singur autobuz leaga zilnic printr-o linie directa Bistrita de Parva.Pentru ca locuitorii Bistritei sa beneficieze de atractiile turistice ale zonei, primaria Parva trebuie sa infiinteze alte linii de transport in comun in colaborare cu institutiile responsabile.
- Impactul in Romania si in strainatate: gazduirea turistilor romani si straini la Parva va permite o cunoastere mai buna a zonei Muntilor Rodnei.Turistii ce provin din sudul tarii vor avea ocazia sa petreaca cateva zile in aceasta regiune inainte de a vizita judetul Maramures sau manastirile din Moldova, care sunt deja cunoscute in strainatate.
- Imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din Parva: dezvoltarea economica a comunei datorata valutei aduse de turistii straini, care va aduce beneficii atat asociatiei create precum si comunei intregi prin ameliorarea infrastructurii comunei.
- Cresterea numarului de turisti, iar vanzarea produselor de artizanat va aduce profit familiilor care in acest fel isi vor pune in valoare maestria culinara, artistica si ospitalitatea.
- Impactul pentru celelalte familii din comuna Parva: familiile care nu sunt implicate direct de la inceput in cadrul proiectului vor putea sa urmeze exemplul cu privire la amenajarea caselor, la calitatea produselor vandute, pentru ca mai apoi sa participe la acest proiect ecoturistic.
Actul constitutiv al asociatiei a fost inregistrat la data de 18.05.2005, iar denumirea asociatiei a devenit disponibila la data de 09.05.2005.
Actul constitutiv precizeaza urmatoarele:
- Denumirea, sediul.
- Scopul si obiectivele asociatiei.
- Durata functionarii.
- Patrimoniul initial.
- Finantarea asociatiei.
- Membrii asociatiei: drepturi si indatoriri.
- Parteneriatul.
- Organele de conducere ale asociatiei.
- Dizolvarea si lichidarea.
- Dispozitii finale.
Au fost clasificate urmatoarele pensiuni:
- Pensiunea: “Floare de colt”-2 flori.
- Pensiunea: “Crin” -2 flori.
- Pensiunea: “Montana” -3 flori.
- Pensiunea: “Nufarul”-2 flori.
- Pensiunea: “Viorel” -2 flori.
- Pensiunea: “Vasile” -2 flori.
- Pensiunea: “Vila Stela” -2 flori.
- Realizarea intrunirilor membrilor asociatiei.
- Expozitie cu produse de artizanat local.
- Mese comune (in cadrul unor grupuri mai mari).
- Publicitate.
- Sala de reuniuni.
- Sala de mese.
- Bucatarie.
- Dormitoare.
- Grupuri sanitare.
Rezultatele discutiilor si constientizarea rezultatelor vor facilita luarea unor decizii care vor veni spre folosul comunitatii.
Un alt potential posibil de valorificat din comuna Parva este sursa de apa minerala (borcutul).
In acest scop, comunitatea locala Parva, Consiliul local, in parteneriat cu Asociatia Land Invest SRL-Timisoara, au identificat oportunitati de dezvoltare locala si regionala, prin deschiderea unei linii de imbuteliere a acestei ape minerale.Aceste prioritati vor conduce si la reabilitarea infrastructurii. O asemenea initiativa va insemna un impuls in dezvoltarea, in viitor, de alte parteneriate pentru rezolvarea unor probleme majore ale comunitatii, cum ar fi lipsa unor locuri de munca.
Valorificarea patrimoniului natural si cultural al comunei Parva va aduce beneficii comunitatii numai prin conservarea lor.